Skaldjurslasagne

Vill ni göra något riktigt gott ska ni testa detta! Jag brukar stryka musslorna då inte alla gillar det och ha i lite mer grönsaker och räkor istället.

Skaldjurslasagne:

4 port, ugn 175C

 12 färska lasagneplattor

2 morötter i bitar

1 squash i bitar

1 purjolök i skivor

2 vitlöksklyftor hackade

1 msk olivolja

2 dl creme fraiche

2 dl vitt torrt vin

1 burk räkor i lake 320g

1 burk musslor 250g

1 dl hackad dill (funkar med torkad på burk också)

2 krm salt

2krm vitpeppar

1 dl svarta oliver delade eller hackade

1 ask cocktailtomater i halvor

1 dl riven ost

Fräs grönskerna i oljan, tillsätt creme fraiche och vin. Låt puttra till morötterna känns mjuka.

Låt skaldjuren rinna av och tillsätt dem med dillen, salta, peppra. Bred ut en fjärde del av såsen i en form och varva sedan med plattor och sås i tre lager med sås överst. Toppa med oliver, tomater och ost. Gratinera i 20 min.

Smaklig måltid!


Mumma!

En glittrig kväll som denna passar följande drink:
En näven frysta björnbär,
3 cl bacardi razz
2 isbitar

Mixa och hälls upp i ett snyggt glas med sockrad kant. Toppa med lite fruktsoda för att få lite bubblor.

Avokado

Jag älskar avokado. Förutom guacamole så är min favorit att bara skiva en avokado. Lägga skivorna på knäckebröd och toppa med citronpeppar. Så. Himla. Gott!

Bubblande vatten

En av de bästa grejerna som finns i mitt kök är min Soda Streamer. När kolsyrepatronen tar slut en gång i halvåret ungefär så blir det en mindre katatstrof för mig. Jag bubblar minst en flaska om dagen som jag kan dricka. Vill också tipsa om deras must-smak. Mycket, mycket likt vanlig jul- och påskmust. Nu blev jag sugen så jag får nog göra en flaska must ikväll.

Kyla

I min lägenhet är det väldigt kallt. Tips för frusna själar som mig själv är att införskaffa ett par fårskinnstofflor och en riktigt bra filt. Gör i ordning en bamsekopp med ingefärate och sen an värmen sprida sig i kroppen.

Guacamole a la Therese

Här kommer ett måste varje gång vi äter tacos. En superlätt guacamole som svängs ihop på ett par minuter.

Ingredienser:
2 mogna avokado
2 vitlöksklyftor
2-4 msk creme fraiche
pressad citron (ca 1 tsk)
chilipulver (några små stänk med kryddburken)
salt
peppar

Gör så här:
Gröp ur avokadona och i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll i pressad citron. chilipulver, salt och peppar. Om du har en stavmixer använd den för att mosa det hela. Annars funkar det lika bra med en gaffel. Smaka av och se om du behöver tillsätta något mer av kryddorna. LÄgg i några matskedar creme fraiche och blanda. Smaka av igen och korrigera om det behövs. Färdigt!

Dagens tips

Tappa upp ett hett bad. Lägg i lite badbrus eller något annat med god lukt. Ta med dig favoritpocketen och lägg dig i badet och läs. När vattnet kallnat alternativt du har utvecklat simhud mellan tårna, då är det dags att gå upp. Häll upp ett (två? Tre?) glas rött och sätt dig och avnjut semifinalen i kvällens På Spåret.

//Therese

Packning

Imorgon så åker jag iväg på en weekend. Ska till Stora Brittannien och fotbollsstaden Manchester. Jag har haft ett jobb där jag reste väldigt mycket. I början packade jag stora väskan varje gång. Men numera är jag ett självutnämnt packningsproffs. Räknar hur många dagar jag är borta, vilken typ av kläder och framförallt välja kläder som går att matcha med varandra! Sminket är ett minumum. Ögonskuggor kunde förr fylla en halv necessär, nu är det bara en palett med 4 olika färger som passar allt. Duschcreme, schampo mm är bara reseförpackningar = minimalt med plats! Har du något bra packningstips?

En god drink

Så här på en lördag eftermiddag kan det väl vara på sin plats med ett trevligt drinktips inför kvällen? Den här drinken är både lite söt, besk och kryddstark.

4cl Martini Bianco
4-6 tunna strimlor färsk chili
lime
fruktsoda
is

Häll is i ett glas. Skär limen i klyftor och dela sedan klyftorna på mitten. Kläm försiktigt lite på 4-5 klyftor de så lite saft droppar ut över isen innan du lägger i dem. Lägg i chilistrimlorna. I med Martinin och toppa sedan med fruktsoda.

Ju längre drinken får dra desto tydligare blir chilismaken. Väldigt god och perfekt som en "innan-maten-drink".

//Therese

Ekonomi

Här har det varit låg aktivitet de senaste veckorna. Detta pga en hög aktivitet av semester och jobb. Men nu ska vi se om vi inte får rull på det igen.

Redaktören (moi) står i begrepp att köpa sin lägenhet och ska nu tillsammans med sambo komma på de där smarta frågorna man ska ha svar på hos banken när man traskar runt och ska fråga om man får låna pengar. Då jag är en person som aldrig tagit ett lån innan känner jag mig onekligen som en nybörjare. Vilka frågor ska jag ställa? Vad för kringprodukter ska man hålla utkik efter? Några tips?

//Therese

Dagens snabba middag

Ett middagstips som passar när man inte orkar stå vid spisen eller måste få fram mat snabbt. Stek ett paket bacon riktigt krispigt, ta dem ur pannan och lägg dem på lite hushållspapper för att rinna av. Släng sedan i en påse Kinamix i pannan och stek på den. Toppa sedan med bacon, hela eller brutna i mindre bitar.
Klart på en kvart max!
//Therese

Vitlöksfrästa champinjoner

Igår blev det lite hittepågryta till middag. I hittepågrytan slängde jag i något som jag nästan tror jag skulle kunna äta som godis. Lite vitlöksfrästa champinjoner. Smör och vitlök i en panna. Släng i skivade färska champinjoner. Fräs en stund och sen upp på en bit papper. Sen kan du slänga i dem i vilken gryta som helst när grytan börjar bli färdig. Mycket gott kan jag lova.

//Therese

Förkylning

Nu behöver redaktören tips ifrån er. Hur får man en person med en lättare förkylning med blanka ögon, snuvig näsa och nysningar då och då att förvandlas till en strålande fräsch nyponros redo för nyårsbaluns på ca ett dygn? Som sagt tips mottages tacksamt...

//Therese

Inslagningstips

Idag var jag en snabbis på IKEA. Hittade minikulor i deras julserie Kotte. Dessa blev väldigt fina att sätta på paketen som ska ligga under granen. Dessutom har IKEA redan börjat med lite rea på julgrejerna så jag fick ge ynka fem futtiga kronor för de små skapelserna. Ett litet tips om du inte slagit in alla klappar ännu eller om du vill pimpa upp några av dem lite extra.

//Therese

Twix julgodis

Mailboxen hade även ett till tips från Sandra.
Hon vill att ni alla testar att göra det här julgodiset. Jag ska se om jag hinner göra det annars kanske jag knackar på och får mig en bit på Konditorivägen (passande adress för en julgodisbagare eller vad säger ni?)


Jag har ett tips på världens godaste julgodis!!!!!!!!!!! 
Ta er tid att göra detta, har aldrig ätit något godare (inte heller något onyttigare...)
 

Twix julgodis

Ingredienser
Kaka:
6 1/2 dl mjöl
1 dl socker
225 g smör

Kolasmet:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk sirap

Garnering:
200 g ljus blockchoklad
 
         

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till kakan och platta ut smuldegen i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda bottenkakan i 20 minuter.

Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm.

Bred såsen över den förgräddade kakan.
Smält chokladen i vattenbad på spisen. Bred den över kolasåsen när den stelnat något.

När också chokladen har stelnat så skär du kakan i lagom munsbitar.

RSS 2.0